Apele Române au trimis 20.000 de saci care vor fi umpluți cu nisip, pentru protejarea comunelor din apropierea Prutului

11
0
Share:

Potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES, Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) a trimis 20.000 de saci ce vor fi umpluți cu nisip în vederea protejării localităților Oroftiana, Baranca și Rădăuți-Prut, în condițiile în care răul Prut, la stația Oroftiana, depășise miercuri dimineața cota de pericol cu peste 1 metru, fiind în continuă creștere.

În urma precipitațiilor din ultimele zile, a estimărilor efectuate, atat de hidrologii români și specialiștii Apelor Române, cât și de către hidrologii și specialiștii din Ucraina, în zilele următoare este prognozată formarea unei viituri pe râul Prut.

„În urma avertizărilor din Ucraina, a discuţiilor cu prefectul judeţului Botoşani şi ISU Botoşani, Ervin Molnar, director general Apele Române, a dispus distribuirea a 20.000 de saci, care vor ajunge la localnici pentru protejarea proprietăţilor din zonele joase ale localităţilor Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi-Prut. De asemenea, prefectul judeţului Botoşani a solicitat Apelor Române trimiterea în zonă a 20 maşini cu nisip pentru a fi umpluţi aceşti saci. Acumularea Stânca-Costeşti este pregătită să preia vârful de viitură care se va forma pe râul Prut”, se arată în comunicatul ANAR.

Se menţine Codul roşu până joi, 25 iunie, ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Tisa – sector aval intrarea în ţară (judeţul Maramureş), Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).

După retragerea apelor, specialiştii Apelor Române vor face o inventariere a pagubelor produse de inundaţii şi vor propune noi soluţii şi proiecte care să asigure măsuri suplimentare de protejarea a populaţiei şi a zonelor expuse riscului de inundaţii.

„Rugăm insistent populaţia să nu traverseze cursurile de apă şi să nu desfăşoare activităţi în zonele adiacente albiilor acestora, în această perioadă, în zonele aflate sub avertizări, în special Cod roşu şi Cod portocaliu. Facem un apel la autorităţile locale să asigure starea de permanenţă la sedii şi să intervină, în special, în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţia şi plutitorii care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor”, Ervin Molnar, director general Administraţia Naţională „Apele Române”.

Share:

Lasă un răspuns