Cîţu a cerut mandat pentru „guvernare rotativă” în BEX. A obţinut acordul liderilor
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, le-a cerut colegilor săi, în şedinţa Biroului Executiv de marţi, un vot pe varianta de guvernare rotativă, urmând ca PNL să dea primul premier, potrivit surselor Epoch Times. De asemenea, Cîţu le-a spus colegilor săi că PNL vizează în principal ministerele economice la negocieri, restul fiind dispus să le cedeze la nevoie.
„Am pornit negocierile pe un mandat de guvern în jurul PNL. După aceste două săptămâni e clar că PSD nu va fi de acord cu un premier PNL trei ani de zile. Soluţia e una singură – să împărţim această perioadă în două, un an şi jumătate şi un an şi jumătate şi să avem doi premieri. Nu ştim cum va fi făcut acest lucru, demisie, vot în Parlament… Noi ne menţinem aşa cum am pornit, să avem un premier PNL în perioada următoare şi apoi să vină PSD”, a declarat Cîţu în şedinţă.
Potrivit şefului PNL, şi cei din PSD vor să vină la guvernare, folosesc mai multe argumente, număr de parlamentari etc.
„E o negociere, asta e, ca să deblocăm trebuie să venim înapoi în partid şi să cerem mandat pentru guvernare rotativă. E o premieră pentru România, sperăm că va funcţiona, să avem un premier PNL o jumătate de timp, unul de la PSD. Pentru că încrederea o construim între cele două partide, secretarul general va fi de la celălalt partid. Când avem premier PNL, secretar general PSD şi invers. Am intrat şi pe discuţii de portofolii, pentru noi importante sunt cele economice. Pe noi ne interesează cele economice, suntem PNL, vrem dezvoltare”, a afirmat Cîţu.
Liderul PNL a explicat că, din discuţii, se pare că UDMR va rămâne cu cele trei ministere pe care le are, dar s-ar putea discuta mai mult despre agenţiile care sunt în subordinea unor ministere.
„Repet, la PSD nu există nicio disponibilitate de a avea un premier PNL trei ani de zile indiferent de numele premierului. Am discutat şi de premier independent, părerile au fost împărţite… nu vin să vă cer mandat pentru asta”, a punctat Cîţu.
În acelaşi timp, şeful liberalilor i-a întrebat pe liderii PNL dacă există în partid disponibilitate pentru a introduce taxe, precum aceea pe venitul global, însă a subliniat că el nu este de acord cu aşa ceva.
„Încă ceva, dragi colegi, aţi văzut că nici la PSD nici la USR nu ies pe surse alte nume, eu zic să venim în partid să discutăm. Când ieşim pe surse cu nume, ne vulnerabilizăm în faţa PSD. Arătăm ca disperaţii când venim cu tot felul de nume, le facem rău şi colegilor noştri. Când venim cu tot felul de nume, aruncăm în spaţiul public tot felul de nume…Când ei văd că suntem disperaţi şi venim cu nume…”, a adăugat Cîţu.
Liderii PNL au votat, în marea lor majoritate, pentru un sistem rotativ de premier, primul premier urmând să fie de la PNL. Au votat contra Cristian Buican şi Gheorghe Falcă, în timp ce alţi patru lideri liberali s-au abţinut.
Finalul de şedinţă a fost unul cu scântei. După ce mai mulţi lideri PNL, în frunte cu Emil Boc, au cerut flexibilizarea mandatului de negociere cu PSD-ul în ceea ce priveşte numele premierului pe care îl va propune PNL, Cîţu a insistat că nu trebuie o astfel de flexibilizare şi că PNL va avea de pierdut dacă face un pas în spate şi renunţă la ideea „preşedintele partidului trebuie să fie noul premier”.
Emil Boc i-a dat o replică foarte dură, l-a trimis să ceară aprobarea preşedintelui Iohannis pentru asta, moment în care Cîţu a făcut pasul în spate. Finalmente, s-a votat pentru rotativă şi prim premier de la PNL, fără să se supună la vot nici ideea flexibilizării mandatului în ceea ce priveşte numele viitorului premier dar nici aceea că liberalii nu vor accepta alt premier decât Cîţu.
Sursa: epochtimes-romania.com