Laboratorul Covid-19 de la Spitalul Județean de Urgență Bacău va fi pus în funcțiune

Share:

Prin Decizia nr. 712 din 23 aprilie 2020, managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău a constituit la nivelul unității medicale echipa de implementare a proiectului vizând OS 9.1 – Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid19, Axa Prioritară 9 din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.

În contextul modificărilor survenite în gestionarea fondurilor europene, în sensul posibilității decontării cheltuielilor cauzate de pandemia Covid19 din fonduri europene, SJU Bacău vizează obținerea de finanțare nerambursabilă, prin intermediul programului amintit, pentru decontarea de echipamente și materiale, cum ar fi aparat RT – PCR de testare a Covid19, materiale și echipamente de protecție a personalului medical etc.

Precizăm că apelul de proiecte, conform Ghidului solicitantului aferent Axei Prioritare 9 – „Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de Covid19”, va fi deschis la 15 mai 2020 (ora 10.00), SJU Bacău având în pregătire, la acest moment, depunerea aplicației și a cererii de finanțare.

Vreau să subliniez implicarea conducerii SJU Bacău în atragerea de fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor cauzate de combaterea Covid19 și nu numai. Pandemia nu e motiv de bucurie – bine ar fi fost să nu avem această imensă suferință, iar banii europeni să fi fost canalizați pe alte investiții, nu pe cele necesare diminuării consecințelor infecției.Dar chiar și așa, munca onestă dusă de Adrian Popa și echipa sa, la conducerea spitalului, merită măcar trecută în revistă, a declarat Dragoș Benea, europarlamentar.

DSP Bacău a avizat favorabil, cu promptitudine, în data de 27 aprilie 2020, laboratorul pentru testarea – diagnosticarea infecției cu Covid19, în contextul recepționării echipamentului la 23 aprilie 2020 și a finalizării lucrărilor de amenajare a laboratorului pe parcursul ultimelor zile.

În acest context, în cursul zilei de joi – 30 aprilie – furnizorul aparatului RT – PCR va deplasa la sediul SJU Bacău o echipă tehnică în vederea operaționalizării laboratorului menționat și realizării testelor de probă, pași esențial a fi parcurși înainte de punerea în funcțiune a laboratorului.

Preocuparea SJU Bacău este aceea de a obține teste de calitate în cadrul laboratorului, ale căror rezultate să certifice indubitabil – dincolo de orice urmă de echivoc – posibilele infecții cu virusul Covid19.


“Trebuie să remarcăm că cei de la SJU au comandat aparatul de testare covid, când alții cumpărau flori pentru 8 Martie sau își lansau candidații la alegerile locale care, iată, nu mai au loc la termen. La asta se mai adaugă ceva”, spune europarlamentarul Dragoș Benea.

PARLAMENTUL EUROPEAN a votat, în două sesiuni extraordinare (26 martie și 16/17 aprilie), pachete de măsuri constând – cu precădere – în amendarea mai multor regulamente europene care să permită, odată modificate, asigurarea finanțării pentru susținerea luptei anti-Covid19.

“E un vot pe care l-am dat de acasă, de la distanță, pentru că Parlamentul European a funcționat la turație chiar și în vreme de covid (mijloacele tehnice permit asta). Prin măsurile aprobate, s-a creat cadrul legal care oferă posibilitatea statelor membre – prin flexibilizarea liniilor și programelor de finanțare – să investească substanțial în sistemele sanitare naționale (în spitale, în primul rând, mai exact în dotarea acestora).
Lucru care, la Bacău cel puțin, se întâmplă. Și nu doar pentru combaterea Covid19, pentru că SJU implementează alte două proiecte cu finanțare europeană: extindere UPU și construire heliport – valoare 2,82 milioane euro (fără TVA), respectiv dotări echipamente medicale ptr. Ambulatoriu – valoare 2 milioane euro (fără TVA).

„Am mai spus-o, atât timp cât sunt sănătos și mă aflu în Bacău mă voi implica în toate proiectele județului Bacău, indiferent de natura acestor investiții (sănătate, infrastructură etc)” a mai declarat Dragoș Benea.

“Le comunic celor de la PNL Bacău, care s-au lansat într-un festival de elogii adresate propriului guvern, că nu guvernul ci fondurile europene finanțează aparatul PCR la SJU Bacău (și nu doar la acest spital). Pandemia nu are culoare politică, dar în județul Bacău incompetența și clientelismul au una: culoarea galbenă a PNL. Guvernul și PNL și-au dat măsura neputinței în gestionarea dezastrului de la Suceava, spital care a infectat cu Covid19 toată Moldova. Focarul din Suceava lui Flutur e oglinda unui guvern care se pregătea de alegeri anticipate, abandonând sistemul sanitar în fața pandemiei”, a punctat europarlamentarul băcăuan.

Acesta spune că așteaptă un răspuns din partea DSP Bacău la solicitarea parlamentarilor PSD de publicare, zilnică, a situației secțiilor din spitalele băcăuane. “Transparența și comunicarea de informații certe sunt fundamentale în criză! Astfel, spitalele nu vor mai fi nevoite să publice propriile comunicate, mai mult sau mai puțin ambigue, în încercarea de a suplini lipsa de informație oficială”, a încheiat Dragoș Benea.

Share:

Lasă un răspuns