Creșele băcăuane se deschid cu un număr limitat de copii

9
0
Share:


În contextul actual, atât al situației epidemiologice în care se află municipiul Bacău, dar și în urma solicitărilor venite din partea părinților, Centrul Bugetar Creșe Bacău face următoarele precizări:
Reluarea activității în cele 6 creșe pe care le are în subordine se va face începând cu 14 septembrie 2020.

„Decizia privind redeschiderea unităților antepreșcolare băcăuane a venit mai târziu decât s-a preconizat, întrucât am fost fortați de cadrul legislativ să așteptăm publicarea de către Ministerul Sănătății a ratei de incidență la nivel de localități, lucru care s-a întâmplat abia luni, 7 septembrie 2020. Încă din luna august, am făcut achizițiile necesare redeschiderii, adică materiale dezinfectante, materiale de curățenie, echipamente de protecție, măști. De asemenea, cu sprijinul autorităților locale, tot personalul Centrului Bugetar Creșe Bacău va fi testat de COVID-19.  În același timp, am înaintat Primăriei Municipiului Bacău, ordonatorul principal de credite, un plan de redeschidere a creșelor, urmând ca acesta să fie supus aprobării Comitetului Local pentru Situații de Urgență și Direcției de Sănătate Publică Bacău”, a declarat Diana Buganu, directorul Centrului Bugetar Creșe Bacău.

În acest moment, conform raportărilor DSP și Institutului Național de Sănătate, municipiul Bacău se situează în scenariul galben cu risc epidemiologic ridicat (la o rată de 1,99 de cazuri pozitiv coronavirus la mia de locuitori), ceea ce presupune un set de măsuri predefinit de autoritățile centrale inclusiv în unitățile de învătământ antepreșcolar (creșe). Astfel, ținând cont de ordinele comune ale Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și cel al Muncii și Protecției Sociale, dar și de alte prevederi legale, activitatea în creșele băcăuane se va relua în anumite condiții (cu respectarea Ordinului 1.456/25.08.2020 pentru aprobarea Normelor de igienă din unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, Ordinului 1.076/12.06.2020 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, Ordinului 5.487/1.494/ 31.08.2020 privind aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță, precum și a OUG 141/19.08.2020 privind instituirea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ, Hotărârea 1252/12.12.2012 privind aprobarea Metodologiei de organizare şi funcţionare a creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară și Legea 263/ 19.07.2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor).

„Înțelegem pe deplin nemulțumirea unora dintre părinți care și-ar fi dorit reluarea activității în mod normal. În același timp însă, fac un apel la înțelegere și la respectarea cadrului legislativ care impune, la acest moment, desfășurarea activității cu un număr limitat de copii. Prioritare pentru noi sunt siguranța și sănătatea copiilor, a personalului angajat și, prin extensie, și a părinților și bunicilor”, a mai declarat Diana Buganu, directorul Centrului Bugetar Creșe Bacău.

În prezent, în municipiul Bacău sunt 6 creșe, care dispun de 460 de locuri și care se află în subordinea Centrului Bugetar Creșe Bacău. Acestea sunt: Creșa nr.3 (de pe strada Pictor Andreescu), Creșa nr.4 (de pe strada Carpați), Creșa nr.6 (de pe strada Alexandru cel Bun), Creșa nr.9 (din cartierul CFR), Creșa nr.19 (de pe strada Constache Negri) și Creșa „Letea” (din cartierul Letea). Se va lucra efectiv însă cu numai 230 de copii. Pe listele de așteptare, conform înscrierilor, mai sunt încă 130 de dosare.

Ca o formă de sprijin acordată părinților de Primăria și Consiliul Local Bacău, aceștia pot solicita acordarea unui ajutor financiar pentru plata serviciilor oferite de o bonă, în baza HCL 88/29.05.2020. Pot beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă, astfel cum este prevăzut de Legea nr. 35 2020 (denumit în continuare ajutor financiar), în limita fondurilor bugetare anuale aprobate cu această destinație, persoanele care au în întreținere copii de vârstă preșcolară, ale căror venituri sunt de până la 3.500 lei net pe membru de familie și care se află în una dintre următoarele situații: este părintele la care copilul locuiește în mod statornic; are calitatea de reprezentant legal al copilului și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia; este persoana desemnată de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței părinților, conform prevederilor art, 104 din Legea nr. 272 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Share:

Lasă un răspuns