Știați că … de Dragobete

Dragobetele, o altă sărbătoare dedicată iubirii, care este celebrată în fiecare an pe 24 februarie. O putem considera o șansă în plus oferită dragostei și îndrăgostiților ♥️
Ziua lui Dragobete, zeul tinereții, al veseliei și al iubirii, cuprinde o serie de tradiții și obiceiuri străvechi. Dragobetele însemnând atât începutul, cât și sfârșitul, începutul unui nou anotimp şi al reînsufleţirii naturii, sfârşitul desfătărilor lumeşti căci începe Postul Sfânt al Paştelui.💞

Foto: evenimente
Știați că…
♥️DRAGOBETE se presupune că a fost fiul Babei Dochia? 👱🏻
♥️DRAGOBETE era descris de Romulus Vulcănescu, în mitologia română ca fiind „un tânăr voinic, frumos şi bun”.
♥️Sărbătoareai i se asociază mai multe denumiri, precum Bragobete, Bragovete, Rogobete, Vobritenia, în funcție de regiune.
♥️DRAGOBETE este considerat și zeu al dragostei, al tinereței.
♥️Fetele și băieții obișnuiau să îmbrace „straie” de sărbătoare, care mai de care mai „ochioase”.
♥️În dimineața zilei de Dragobete, fetele strângeau zăpadă, o topeau și se spălau pe cap cu ea. Pentru prospețime și frumusețe.
♥️DRAGOBETE se mai sărbătorea și pe 1 martie, fiind considerat fiul Babei Dochia și începutul primăverii.
♥️Dragobetele este una dintre multele tradiții străvechi peste care s-a suprapus o sărbătoare creștină – n.n.).
♥️Dragobete – sarbatorit și-n ziua împerecherii păsărilor 🕊️🕊️🐧🐦🦢🦩🦜🦚
♥️ În unele zone, exista obiceiul ca fetele mari să strângă apă din omătul netopit sau de pe florile de fragi. Această apă, despre care se spunea că e “născută din surâsul zânelor” (‘apa zânelor’), era păstrată cu grijă, existând credința că avea proprietăți magice: făcea fetele mai frumoase și mai drăgăstoase. Dacă de Dragobete nu erau zăpadă și fragi, fetele adunau apă de ploaie sau luau apă de izvor pentru spălatul părului.
Sursa: folclor-romanesc.ro