Un număr de 13 incendii de vegetație uscată au fost stinse ieri de pompierii militari Suceava

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava au intervenit, în cursul ultimelor 24 de ore, pentru stingerea a 13 incendii de vegetație uscată.
„Pompierii militari au intervenit în ultimele 24 de ore la stingerea unui număr de 13 incendii, dintre care opt de vegetaţie uscată, în care au ars 80 de hectare de teren, 20 de ari de plantaţii de molid şi resturi de exploatare forestieră”, a informat, marţi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Alin Găleată, potrivit AGERPRES.
ISU „Bucovina” Suceava precizează că, cele mai mari suprafețe arse s-au înregistrat în satul Ruși, comuna Forăști, unde a ars vegetația uscată de pe o suprafață de 50 de hectare, cu flăcări care, alimentate de vântul puternic, au pus în pericol 12 locuințe. Doar intervenția susținută a pompierilor militari și a voluntarilor, a oprit ca aceste gospodării să fie pârjolite.
Pompierii au intervenit și în comuna Ipotești, unde a ars vegetația uscată de pe aproximativ 10 hectare, și unde au fost puse în pericol un depozit de cauciucuri, un depozit de biciclete și un hangar de avioane.
Reprezentanții ISU „Bucovina” Suceava transmit că, aceste misiuni au necesitat o concentrare mare de forțe și mijloace, atât din partea pompierilor militari, cât și a Serviciilor voluntare pentru situații de urgență, a lucrătorilor Direcției Silvice și a altor instituții, pentru a putea limita propagarea focului. Aceasta, uneori în condiții extreme, pe terenuri accidentate și greu accesibile și pe fondul lipsei resurselor de apă.
„Nu în ultimul rând, atragem atenția că înmulțirea acestor incendieri poate afecta intervenția pompierilor militari la alte misiuni specifice, pentru ziua de ieri fiind nevoie de forțe și mijloace de la toate subunitățile pompierilor militari din județ pentru a asigura reușitele misiunilor. Pericolul, în acest caz, îl reprezintă un timp crescut pentru deplasarea la misiunile de stingere, dacă distanța față de locul intervenției este mai mare (în condițiile în care militarii care asigură zona respectivă sunt angrenați în stingerea incendiilor de vegetație uscată), știut fiind că fiecare minut contează”, se arată pe pagina de Facebook a ISU „Bucovina” Suceava.
Aceștia cer cetățenilor să nu mai ardă vegetația fără să respecte măsurile de siguranță specifice și în condiții de vânt, pentru că, în caz contrar, sunt puse în pericol gospodăriile aflate la limitele de proprietate ale terenurilor incendiate. Șoselele sunt inundate cu fum, atunci când suprafața care arde este învecinată cu acestea, și, astfel, există pericolul de producere a unor accidente rutiere. De asemenea, calitatea aerului este viciată prin cantitatea mare de fum și de gaze toxice rezultate în urma arderilor, iar din această cauză, viețile oamenilor pot fi puse în pericol.