Programul “Prima conectare la sistemul de alimentare cu apă și canalizare” începe la data de 1 noiembrie
Autoritățile locale trebuie să ajute familiile cu venituri reduse să se concentreze la sistemul de alimentare cu apă și canalizare fără niciun cost pentru acestea.
De la 1 noiembrie, începe programul “Prima conectare la sistemul de alimentare cu apă și canalizare”, prin care se sprijină familiile și persoanele singure cu venituri foarte mici. Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar de cel mult 1.900 euro/gospodărie racordată și/sau branșată la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, fără TVA.
Prima rundă de atragere de fonduri în cadrul Programului “Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se va derula în perioada 1 noiembrie – 15 decembrie, în limita bugetului maxim eligibil alocat, au anunțat, zilele trecute, reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
În data de 13 octombrie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 2605/2022 pentru aprobarea Ghidului specific – Condiții de accesare a fondurilor europene aferente Planului național de redresare și reziliență, componenta C1 – Managementul apei, investiția 3. Sprijinirea conectării populației cu venituri mici la rețelele de alimentare cu apă și canalizare existente. Astfel, conform ordinului, în perioada 1 noiembrie 2022, ora 10:00 – 15 decembrie 2022, ora 23:59, în limita bugetului maxim eligibil pre-alocat, se desfășoară prima rundă de atragere de fonduri în cadrul Programului «Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare» finanțat din PNRR. Cererile de finanțare se vor transmite la AFM prin aplicația informatică destinată programului care va fi disponibilă pe site-ul instituției, www.afm.ro.
Conform AFM, în cadrul programului se acordă finanțare pentru realizarea țintelor cuprinse în Investiția 3 – Sprijinirea conectării populației cu venituri mici la rețelele de alimentare cu apă și/sau canalizare existente din cadrul Componentei C1: Managementul Apei și contribuie la îndeplinirea Reformei 1. Consolidarea cadrului de reglementare pentru managementul sustenabil al sectorului de apă și apă uzată și pentru accelerarea accesului populației la servicii de calitate conform directivelor europene. Măsura vizează sprijinirea familiilor și persoanelor singure cu venituri reduse (care au media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie) pentru plata cheltuielilor de branșare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă și/sau de canalizare.
Solicitanții care pot depune cereri de finanțare sunt operatorii de servicii de utilități publice/operatorii regionali de servicii de utilități publice din sectorul de apă/apă uzată. Aceștia sunt eligibili și sub condiția încheierii de parteneriate (în calitate de Lideri), cu Unități Administrativ – Teritoriale (UAT) sau cu Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI). AFM precizează că alocarea financiară acordată prin PNRR pentru lucrările de branșare/racordare a gospodăriilor vulnerabile la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare din cadrul Investiției I3 este de 168 milioane de euro.