Focar de pestă porcină în Iași. Peste 20 mii de animale au fost afectate la cea mai mare fermă din județ
Un focar de pestă porcină a apărut în județul Iași. Conform primelor estimări ale autorităților locale peste 20 mii de animale au fost afectate. Ferma se află în comuna Belcești și a fost deschisă de niște cetățeni italieni în urmă cu mai mulți ani.
Veste proastă pentru crescătorii de animale din județul Iași. Inspectorii Direcției Sanitar- Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași au constatat un nou focar de pestă porcină în județ. De această dată este vorba de o fermă din comuna Belcești, una dintre cele mai mari din zona Regiunii de Nord- Est. Inspectorii DSVSA au luat primele măsuri, iar autoritățile locale caută soluții pentru limitarea răspândirii pestei.
Focar de pestă porcină în Iași, cu peste 20 mii de animale afectate
În acest caz este vorba de ferma Latini Com SRL, deținută de Latini Corazzini Daniele și Latini Corazzini Filippo, unde a fost înregistrat un focar de asemenea amploare. Ferma respectivă este cea mai mare din județ și a doua din zona Moldovei. Conform autoritățăților locale, situația este una destul de gravă. ”Din păcate așa este. Vom avea o ședință astăzi în care vom evalua situația. Mai trebuie să așteptăm un răspuns oficial de la București, însă situația este clară. Este un focar nedorit. Sunt cam 20 mii de porci în această fermă”, a spus Dumitru Tănasă, primarul comunei Belcești. În cursul anului trecut firma Latini Com SRL a avut o cifră de afaceri de 28,7 milioane lei, un profit de 60 mii lei și a înregistrat datorii de 20,6 milioane lei. În 2021 societatea a avut un număr de 43 de angajați. Profitul societății a fluctuat în ultimii ani, conform datelor furnizate de Ministerul Finanțelor Publice https://www.facebook.com/infomoldova.ro.
Ce este pesta porcină africană?
Pesta porcină africană este o boală virală produsă de virusul Asfarviridae. Agentul patogen al pestei porcine africane este de fapt un virus care infectează porcii domestici și porcii mistreți și care produce o boală gravă, letală la animale. Din fericire nu reprezintă un pericol pentru sănptatea umană. Cel mai mare risc este legat de faptul că boala s-ar putea răspândi foarte mult și poate distruge efective mari de animale, pagubele fiind uriașe. Virusul rezistă și la temperaturi scăzute, nu și la cele crescute, ceea ce arată că poate fi distrus la gătit. Nu este vaccin descoperit încă împotriva acestei boli. Autoritățile se confruntă și cu alte probleme legate de animale în ultima vreme https://www.infomoldova.ro/suceava/sivicultorii-suceveni-avertizeaza-ca-pe-langa-atacurile-ursilor-au-aparut-si-atacuri-tot-mai-sangeroase-ale-lupilor/. Nu este și primul focar de pestă porcină în Iași, în ultimii ani astfel de cazuri fiind tot mai dese.