Echipamente de protecție sanitară cu ajutorul imprimantelor 3D
Specialiștii Universității Dunărea de Jos din Galați vor să realizeze echipamente de protecție sanitară cu ajutorul imprimantelor 3D. În acest moment se așteaptă avizarea acestor echipamente din partea Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România și se fac demersuri pentru încheierea unor parteneriate cu firme ce doresc să doneze materialele necesare pentru obţinerea vizierelor şi măştilor de protecţie.
Potrivit sursei Antena 1, Centrul de Excelență Prelucrarea Polimerilor din cadrul Facultății de Inginerie a fabricat deja câteva modele de echipamente de protecție, prin imprimanta 3D. Viziera este formată dintr-o diademă imprimată 3D şi un cover transparent din folie de polietilenă şi a fost concepută de ing. Iulian Manole. Se imprimă câte una pe oră şi poate fi personalizată după faţa omului. Masca este mai dură, dintr-un poliacid lactic antibacterian cu proprietăţi biologice, se poate spăla şi refolosi, iar în zona capacului permite impregnarea cu diverse substanţe medicale. Practic, într-o lună, la cele trei imprimante de care dispune acum HUB-ul 3D Printing al Centrului, se pot fabrica 800 de astfel de echipamente.
Prin acestă modalitate de imprimare 3D, oamenii ar putea beneficia de aceste echipamente imediat și nu ar mai trebui să aștepte pachetele de la furnizorii externi.