Ce spune regulamentul șoferilor de ridesharing
Șoferii care lucrează în cadrul unor companii de ridesharing trebuie să țină cont de o serie de reguli privitoare la această activitate, care a fost reglementată prin ordonanța de urgență 49/2019, adoptată la începutul lunii iunie.
Conform regulamentului, fiecare colaborator al companiilor de ridesharing din România trebuie să dețină până la această dată toate avizele. Potrivit unui comunicat al Asociației Coaliția pentru Economia Digitală, șoferii în cauză trebuie să aibă de la Agențiile Rutiere Române (ARR) copiile conforme și/sau ecusoanele până la data limită, respectiv 1 februarie.
Printre altele, șoferii care lucrează în mediul transportului alternativ trebuie să aibă peste 21 de ani, să aibă cazierul curat și o experiență de cel puțin doi ani de condus. Conducătorii auto trebuie să dețină, de asemenea, copia conformă a autorizației de transport alternativ, certificat de atestare profesională, asigurare de persoane și bunuri și asigurare de răspundere civilă și ecusonul de transport alternativ.
Cei care nu urmează regulile riscă să primească amenzi cuprinse între 1000 – 5000 de lei.
Companiile de ridesharing sunt obligate să obțină avizul necesar de la Ministerul Comunicațiilor pentru platforma digitală prin care sunt prestate serviciile.
OUG 49/2019 privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto prevedea inițial ca termen limită data de 1 noiembrie 2019, însă ulterior aceasta a fost prelungită până la 1 februarie.